24 mrt 2015

Wat Engeland van ons kan leren en wij van hen

Woensdagochtend vroeg afgesproken aan het Zuidstation om de trein richting Londen te nemen. Vroeg omdat we een druk programma hadden om het plaatselijke fietsbeleid beter te leren kennen. Trein omdat je als groen parlementslid toch niet met het vliegtuig naar Londen kan. De trein is bovendien een pak gezelliger en je bent meteen in het centrum waar je moet zijn.  Londen: ruimte voor verbetering, maar ook ambitie om dat te doen

Een keer aangekomen sprongen we op de plaatselijke Villo's om het fietsbeleid meteen aan levende lijve te ondervinden. Nu weet iedere fietser dat er in Brussel nog werk aan de winkel is, maar in Londen toch nog net een stukje meer. Fietssuggestiestroken die in het midden van de straat ophouden en nauwelijks een afgescheiden fietspad: taferelen die we kennen uit Brussel, maar daar nog sterker aanwezig.

Maar Londen blijft niet bij de pakken zitten. In tegenstelling tot Brussel wordt er aan een geïntegreerde mobiliteitsvisie gewerkt. Tijdens onze presentaties die we doorheen de dag kregen werd duidelijk dat onder de koepel van Transport for London de fiets een duidelijke en belangrijke plaats kreeg in het geheel van infrastructuurwerken en mobiliteitsplannen. Metro, bus en fiets worden gezien als complementair en het gebruik wordt gecoördineerd door Transport for London, dat is wat anders dan de MIVB die zich druk maakt over Villo als concurrent. En dan zwijgen we nog over de NMBS en De Lijn die ook nog hun plekje hebben in het Brusselse mobiliteitsnetwerk, zonder duidelijke overkoepeling.

We woonden ook even de gemeenteraad bij en zagen dat onze Brusselse problemen ook in Londen terug te vinden zijn. Londen mag dan wel maar één burgemeester hebben, maar ook zijn plannen worden soms gedwarsboomd door plaatselijke 'boroughs' die niet goed samenwerking of niet willen meewerken. Het afschaffen van onze 19 gemeenten zal dan toch niet zo'n wonderoplossing zijn als sommigen denken.

We sloten het theoretische deel van de dag af met een mooie presentatie voer fietsdiefstal. De taskforce fietsdiefstal waar Groen en Ecolo om vroegen in onze resolutie van april 201 bestaat daar al langer en werpt haar vruchten af. Door strengere controles op tweedehandsmarkten en online verkoop, bewustmaking van fietsers over sloten en het markeren van fietsen ? allemaal dingen die wij in onze resolutie vroegen ? is het aantal diefstallen gedaald met 28,4% sinds 2009. Hopelijk voert het Gewest onze resolutie goed uit en kunnen we hier binnenkort vergelijkbare cijfers voorleggen!

Na een drukke dag besloten we een plaatselijke pub op te zoeken om iets te eten alvorens we naar ons hotel gingen. Zoals zo vaak in Engeland bood ook onze pub lekkere en volwaardige vegetarische opties aan. Nog iets waar we in België van kunnen leren, al wordt het leven ook in brussel steeds makkelijker voor vegetariërs.

 

Brighton: het groene Londen aan de zee

Na een dagje Londen vertrokken we naar Brighton, Groene hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Brighton is het Londen aan de zee. Het stadje telt maar 280.000 inwoners, maar ontvangt elk jaar wel 11 miljoen toeristen. Dankzij een makkelijke treinverbinding kwamen we er zonder problemen aan.

In 2010 kwamen de Groenen er aan de macht. Ze werden de grootste partij (21 raadsleden tegen 18 voor de Tories en 14 voor Labour) en vormen een minderheidskabinet met als doel de stad eerlijker en duurzamer te maken ondanks de drastische besparingen die de nationale regering van bovenhand oplegden. Het is voor hen niet makkelijk ? we hoorden dat tegenstanders £100.000 veil hadden om een anti-groene advertentiecampagne te plaatsen in de lokale pers te plaatsen. Gelukkig spreken de resultaten voor zich: waar Groen bestuurt gaat het vooruit en in Engeland is dat niet anders. Buurtcompost, biodiversiteit in parken een tof fietscafé maken allemaal duidelijk dat de anti-campagne op niets gebaseerd is. Het is perfect mogelijk om gelukkig en duurzaam te leven te combineren, wat Brighton probeert te bewijzen door hun 'One Planet' approach die een wereld wil waarin het makkelijk, aantrekkelijk en betaalbaar is voor iedereen om een gelukkig en gezond leven te leiden binnen de grenzen van de planeet.

Ook in Brighton zagen we heel veel vegan en veggie initiatieven. Niet alleen hadden we een geweldige vegan lunch in een open anarchistisch huis in het centrum, maar we zagen ook flyers voor het UK Vegan Comedy Festival, Vegfest UK, een Global Food Sustainability conferentie en zelfs een vegan bierfestival! Heel veel tijd om dit alles te ontdekken hadden we echter niet, want we moesten al gauw weer de trein terug naar huis nemen. Het waren 2 goed gevulde dagen vol toffe initiatieven die me gesterkt hebben in mijn geloof dat we politiek moeten werken aan een duurzame en groene wereld. Ook terug in Brussel blijft dat het doel waar ik me voor wil inzetten.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.