06 okt 2017

Vier keer veggie broodbeleg voor Werelddierendag

Groen en Ecolo organiseren jaarlijks de 'Veggie Day' naar aanleiding van Werelddieren/veggiedag. Zo dragen wij ons steentje bij aan het milieu (want veeteelt zorgt voor heel wat CO2-uitstoot), dierenwelzijn (want de dieren die we eten worden vaak in erbarmelijk omstandigheden gekweekt) en aan je gezondheid. Dieren in cijfers Als we het tegenwoordig over dieren hebben, dan hebben we het eigenlijk over maar vier soorten (De Correspondent). Koeien, varkens, schapen en kippen. Als je deze vier soorten op een weegschaal zou zetten, dan zouden ze samen ongeveer 700 miljoen ton wegen. Alle wilde dieren van minstens een paar kilo bij elkaar - giraffen, pinguïns, walvissen, olifanten, leeuwen, noem maar op - wegen bij elkaar slechts 100 miljoen ton.

Er zijn wereldwijd ongeveer 20 miljard kippen, 1,5 miljard koeien, 1,2 miljard schapen en 1 miljard varkens. Bedenk je vervolgens hoe snel deze dieren worden opgekweekt en opgegeten. Op dit moment zijn er 20 miljard kippen. Over een paar maanden zijn er weer 20 miljard nieuwe kippen. En dan weer. En weer.

Uiteindelijk worden er  ongeveer 65 miljard dieren per jaar geslacht. Ter vergelijking: het aantal mensen dat ooit heeft geleefd (in de afgelopen 50.000 jaar) is ongeveer 110 miljard. We doen er nu minder dan twee jaar over om evenveel dieren te slachten.

Dierenleed

Het is niet zo moeilijk om aan te tonen dat, wereldwijd, bijna al die koeien, varkens, schapen en kippen afschuwelijk worden behandeld. Iedere dag weer. Ze worden opgesloten in kleine hokken, gescheiden van hun moeder, gecastreerd en volgepompt met voedsel, antibiotica en hormonen. Denk maar aan het recente schandaal in het slachthuis in Izegem.

Plantaardig is goed voor de gezondheid

Meer plantaardig eten is ook goed voor je gezondheid. Dit wordt bevestigd in de nieuwe voedingsdriehoek waar water, fruit, groenten en vleesvervangers als absolute aanraders worden aangegeven.

Mijn realisaties

In het Brussels parlement doe ik mijn best om plantaardig eten te ondersteunen. In 2013 keurde het Brussels parlement een resolutie goed die bepaalt dat elke kantine afhankelijk van de overheid dagelijks een aantrekkelijke, duurzame en vegetarische maaltijd moet aanbieden en wekelijks het vegetarische alternatief zelfs extra in de kijker moet zetten. Ondertussen is 1 op 5 maaltijden die in die kantines wordt geserveerd vegetarisch. Ook slaagde ik er al in om foie gras van het menu te schrappen op recepties van het Brussels parlement. Recent heb ik ook de parlementaire werkgroep Dierenwelzijn opgericht om het thema dierenwelzijn/rechten op de agenda te zetten.

Vier keer vegetarisch

Omdat we met Groen graag de doeners ondersteunen die elke dag bewijzen dat het anders kan, gaan wij jaarlijks op straat met lekker vegetarisch broodbeleg. In de aanbieding: een wortel -en zoete aardappel spread, rode hummus, zoute biscotti koekjes en een champignon-en boerenkool spread. Smakelijk!

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.