30 jan 2012

Vegetarische voeding - topgastronomie geeft alvast het goede voorbeeld

Steeds meer restaurants bieden vandaag een volwaardige vegetarische schotel aan.  De tijd dat vegetarisch eten gelijk stond met het weglaten van vis of vlees loopt, langzaam maar zeker, ten einde. Er blijft nog wel werk aan de winkel. Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen, ondervraagt vandaag collegelid Guy Vanhengel over de opleiding in Elishout. De topgastronomie geeft alvast het goede voorbeeld. Sterrenchefs Peter Goossens van Hof van Cleve en Viki Geunes van 't Zilte zetten een volwaardig en gastronomisch vegetarisch menu op de kaart. De boodschap is duidelijk: vegetarisch eten kan smaakvol, verrassend en verfijnd zijn, wie het tegendeel beweert houdt vast aan verouderde dogma's. Annemie Maes: "Vegetarisch koken past perfect in een gezond, gastronomisch en uitgebalanceerd voedingspatroon. Vergeleken met de huidige algemeen geaccepteerde voedingspatronen betekent het wel een andere manier van denken en koken. Niet het simpelweg weglaten van vlees of vis".

Elishout, de kokschool waarvan de VGC zelf inrichtende macht is, schiet op dat vlak tekort. "Wij vormen er toekomstige koks en misschien zelfs sterrenkoks, maar geven deze leerlingen onvoldoende tot geen vorming rond vegetarisch koken. Vanzelfsprekend maken de leerlingen later, als kok, hun eigen keuze, maar het is belangrijk dat ze voldoende informatie en stimuli krijgen om er later zelf mee aan de slag te gaan", Aldus Maes.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.