22 jun 2011

Uitstap van de Brusselse Groen! fractie: vernieuwende huisvesting en bovengronds water

Elk jaar organiseert de Groen! fractie in het Brussels parlement een daguitstap naar inspirerende projecten in binnen-of buitenland. We bouwen verder op ons werk in het parlement of zoeken good practices die we kunnen vertalen naar de Brusselse context. Vorig jaar kozen we voor stedenbouw en fietsbeleid, dit jaar draait de uitstap rond huisvesting en water.We beginnen met een bezoek aan het overstort van de Zenne in Lembeek, waar we meer te weten komen over hoe dit overstort werkt en wat er fout liep bij de overstromingen deze winter. In de namiddag discussiëren we verder over water en waterbeleid tijdens een wandeling langs de meanderende Zenne tussen Quenast en Rebecq. Het grootste deel van het voormiddagprogramma gaat echter over wonen en de zoektocht naar vernieuwende ideeën op het vlak van huisvesting. We zijn te gast bij het cohousingproject La Grande Cense in Clabecq. Een keuze die perfect aansluit bij ons parlementair werk. Elke Van den Brandt diende immers een voorstel van resolutie in om cohousingprojecten te faciliteren, oa door de toekenning van een label. Van den Brandt: "De stijging van de prijzen, nieuwe gezinssamenstellingen en een andere manier van ouder worden resulteren in veranderende woonbehoeften, maar onze maatschappij speelt hier nog te weinig op in. De meerderheid van de cohousingprojecten sneuvelt onderweg bij de zoveelste hindernis. Een label is geen wonderoplossing, maar vermijdt dat je bij administraties, banken of aannemers keer op keer moet uitleggen waar je mee bezig bent."

De uitstap vindt plaats op vrijdag 3 juni. Mocht u een stukje willen mee volgen, dan bent u vanzelfsprekend van harte welkom.

Hieronder vindt u de planning zodat u eventueel onderweg kan inpikken:

- 9u30: Vertrek per bus aan het centraal station (Kardinaal Mercierstraat)

- 10u15: Bezoek overstort van de Zenne in Lembeek

- 11u: Bezoek aan het cohousingproject in Clabecq met uitleg door de bewoners en door Luk Jonckheere van de vzw Samenhuizen

- 12u45: lichte lunch bij de cohousers

- 13u45: wandeling langs de Zenne van Quenast naar Rebecq, gegidst door Erik Baptist, actief in Coördinatie Zenne en Zennezot.

- 15u45: afsluiten in Les Moulins d'Arenberg, een watermolen met mini-museum en eigen bier.

- 17u30: vertrek terug naar Brussel.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.