24 okt 2014

Pragmatisme

Boem! Een enorme knal donderde uit de hemel gisterenavond in hartje Brussel.  Gevolgd door een stevige hagelbui.  Bij een temperatuur van 12 graden.  We spreken over 21 oktober en slechts een paar dagen na de warmste 19 oktober ? tot 25 graden, met eigen ogen op de thermometer gezien! ? sinds de KMI metingen van eind 19 eeuw.  Wat een contrast.  Wat is er toch aan de hand met ons weer?  Een veel te natte zomer, een zomer aanvoelende herfst gevolgd door aprilse grillen!  Zouden dit de gevolgen van de klimaatverandering zijn of louter toeval? e

Deze bedenkingen maakte ik me al fietsend naar huis met regenjas aan en vechtend tegen de stormwind.  Het deuntje van "Four seasons in one day" in mijn hoofd. Toeval is wel dat ik diezelfde dag in de allereerste commissie leefmilieu van het Brussels parlementair jaar ben tussengekomen in een debat over het komende klimaatbeleid van deze nieuwe regering. Ik was benieuwd of de klassieke partijen (socialisten, liberalen en christendemocraten)  het groene beleid en engagementen van de laatste 10 jaar zouden verderzetten of terugschroeven in het licht van de klimaatbesprekingen die mondiaal gebeuren en waarbij België een standpunt moet innemen, het liefst gecoördineerd tussen federaal en de 3 gewesten. Op 1 uur tijd heb ik het woord "pragmatisch"  vijf maal gehoord.  Uit de mond van PS, MR, Open VLD en CDH. Deze hanteren blijkbaar nog steeds een 20ste eeuwse visie op milieu. Of is pragmatisme misschien een eufemisme voor 'we gaan geen milieubeleid meer voeren'?

Gezonde lucht, bodemsaneringen en groene energie worden doodleuk ondergeschikt aan economische doelstellingen. Milieu wordt verengd tot vliegtuigroutes, netheid en de energiefactuur. Klimaatdoelstellingen? Nog niet echt over nagedacht. Of wacht, toch wel: "De mensen moeten een milieu- en klimaatbeleid begrijpen en aanvaarden", aldus de Brusselse Minister president Vervoort in zijn beleidsverklaring. Wat als we dit principe eens zouden toepassen op andere domeinen? Belastingen? Of cumuleren van burgemeesterschap en parlementslid. Wedden dat veel mensen dit niet zullen begrijpen en aanvaarden?  De Brusselse coalitie heeft op vlak van milieu en klimaat 0,0% ambitie. En ook geen duidelijke visie. Maar niet zonder gevolgen. Wat als elke land zo'n "pragmatische" houding zou aannemen?  Leg dat maar eens uit aan alle klimaatvluchtelingen die slachtoffer zijn van dergelijk hersenloos beleid of struisvogelpolitiek. Die hun land moeten verlaten omwille van enorme droogtes, verwoestende stormen of gigantische regenval. Of aan alle landbouwers die hun oogsten kapot zien gaan met als gevolg stijgende voedselprijzen. Vooral voor diegenen die nu al elke dag moeten overleven weer een extra slag in hun gezicht.  

In dat opzicht verschilt het klimaat-non-beleid van de zogenaamde "centrumlinkse" Brusselse regering amper van de harde koude neoliberale federale en Vlaamse regeringen. Gelukkig  kunnen ze aangegane engagementen niet meer terugdraaien in het kader van Europese wetgeving. Ik blijf benieuwd welk standpunt België uiteindelijk zal innemen mbt de aanpak van klimaatveranderingen en milieubeleid. Of zal de pragmatische aanpak op zijn Paul Van Ostaijen eindigen "Boem Paukeslag Daar ligt alles Plat O____O"?

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.