23 okt 2017

Op stage bij IMOG met experiment P+MD zak

Ik liep een dag stage, op uitnodiging van de VVSG, bij de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid ( ). Ik kreeg een rondleiding over de werking van IMOG, ging mee met de ophaalronde van de P+MD zak en ruimde met vrijwilligers sluikstort op in Zwevegem.IMOG

IMOG in het kort
De Zuid-West-Vlaamse intercommunale verzorgt de afvalverwerking van ruim 230.000 inwoners en bedrijven uit elf gemeentes: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem.

IMOG heeft twee sites (Harelbeke en Moen), telkens met specifieke deelactiviteiten en een uitgebreid netwerk van selectieve inzameling.

  • Op de site in Harelbeke is er de verbrandingsoven met energierecuperatie, het regionaal containerpark en het sorteercentrum voor PMD en papier & karton. Ook recycleert de site kunststoffen zoals plastieken bloempotten. Niet-PMD kunststofverpakkingen worden er apart ingezameld en gesorteerd voor de verdere verwerking tot nieuwe grondstoffen.
  • Op de site in Moen is er het regionaal containerpark, de stortplaats, de groencompostering, een Klein-Gevaarlijk-Afval (KGA) stockageplaats en een biomassacentrum. In het biomassacentrum wordt hout ontijzerd, verkleind en opgeschoond en kan vervolgens dienen als grondstof voor de spaanderplaatindustrie of gebruikt worden als verbrandingsmateriaal.

Proefproject P+MD
Koen Delie, Directeur Externe Zaken van IMOG, gaf mij een korte rondleiding met een uiteenzetting over de P+MD zak. In samenwerking met Fost Plus loopt al anderhalf jaar het proefproject P+MD (of de paarse zak) in een aantal Vlaamse en Waalse gemeentes. Voor IMOG is dit in de gemeente Waregem (meer info). Bij P+MD worden alle soorten harde plastic ingezameld in één zak. Ook worden alle plastic folies en zakjes in een aparte doorschijnende foliezak ingezameld.

De voorlopige resultaten zijn positief. De P+MD inzameling zorgt ervoor dat er jaarlijks zeven kilo/persoon minder afval in de restafvalzak terecht komt, waarvan vijf à zes kilo in de P+MD zak.

Op P+MD ronde met Alex
De vuilnisinzameling wordt uitbesteed aan kleine familiale onderaannemers. Ik heb de kans gekregen om met onderaannemer Alex mee de P+MD en papier & karton op te halen. Een boeiende ervaring!

Alex, 23 jaar en de bestuurder van de afvalvrachtwagen, draait nu volop mee in het familiebedrijf dat destijds door zijn grootmoeder, zelfs vrachtwagenchauffeur, is opgestart. Alex heeft me meer uitleg gegeven over het concrete werk en wat de mogelijke knelpunten zijn: o.a. het toenemende verkeer en fileleed. Zo begint Alex al om vijf uur 's ochtends aan zijn ronde om het verkeer voor te zijn. Ook de controle op de inhoud van de zakken vereist nauwkeurigheid om een vlot verloop van het  sorteerproces te garanderen. Zo wordt er telkens een klever op de zakken gekleefd als die foute inhoud bevatten.

Alex vertelde me trots dat ze recent een nieuwe vuilniswagen op CNG gas hadden gekocht. Pionier in het wereldje van de vuilnisophalers, hoewel dergelijke vrachtwagens al 18 jaar in Madrid rondrijden.

De fysieke inspanning als vuilnisophaler is niet te onderschatten. Geen fitness meer nodig na een dag zakken en dozen sjouwen. Papier en kartonnen worden niet in plastic zakken  aangeboden maar in kartonnen dozen of samengebonden met een touw. Bij regenachtige dagen kan dit voor extra gewicht zorgen of opengescheurde dozen.

Sorteren in Harelbeke
Na de ronde wordt de inhoud van de vuilniswagen geleegd in het sorteercentrum in Harelbeke. Bulldozer chauffeurs (waaronder ook vrouwen) verplaatsen deze afvalhopen naar de verschillende sorteermachines. De verschillende fracties afval worden van elkaar gescheiden via een systeem van magneten, zeven luchttrommels en gewichtsherkenning.

Dit volstaat niet. Er wordt nog steeds veel manueel werk verricht, vooral door vrouwen, aan bandwerk. De keuze voor vrouwen zou zijn omdat deze meer nauwkeurig de verschillende soorten plastics van elkaar kunnen scheiden. Bij het bandwerk wordt er gepoogd om voldoende afwisseling te voorzien o.a. door ze ook grote machines te laten besturen. Ook hier een positief effect aangezien vrouwen voorzichtiger en nauwkeuriger te werk gaan.

Resultaten sorteercentrum Harelbeke
De afvalhopen zijn tot 90 à 95% gesorteerd in verschillende soorten kunststoffen, plastics, metalen, papier en karton die dan door andere verwerkers in balen worden opgehaald voor verder nuttig gebruik. Zo gaat het papier en karton naar Belgische papierfabrieken.

Tot 70.000 ton afval wordt verwerkt. Daarvan wordt een deel verbrand waarbij 13.000 ton assen overblijven die gestort worden op de stortplaats in Moen.

Opruimen sluikstort
In de namiddag loop ik mee met Jan en Maranka die me op sleeptouw nemen voor het opruimen van sluikstort en ledigen van vuilnisbakken in de openbare ruimte. IMOG voorziet extra geld voor een honderdtal vrijwilligers die sluikstort opruimen. In Zwevegem wordt het door de gemeente zelf betaald.

 

Circulaire economie in Zuid-West-Vlaanderen
IMOG werkt samen met lokale kringloopcentra en met sociale tewerkstellingsplaatsen. Bijvoorbeeld in Zwevegem heb je tAlternatief, een samenwerkingsproject van de gemeente, de lokale OCMW, vzw De Poort en vzw Groep Ubuntu. Groep Ubuntu is een netwerkorganisatie die personen met een beperking ondersteunt in de regio. De medewerkers van tAlternatief houden de gemeente proper en ruimen zwerfafval op.

Verder wordt er telkens door IMOG bekeken of er bruikbare spullen zijn voor het kringloopcentrum wanneer mensen spullen afgeven aan het containerpark. Men probeert burgers wel te overtuigen om zelf alles naar het kringloopcentrum te brengen. IMOG ontwikkelt een app hiervoor om dit te vergemakkelijken.

In Kuurne wordt er een warmtenet ontwikkeld om een nieuwbouwwijk voor 700 woningen van warmte te voorzien. IMOG werkt dus met verschillende partners aan een circulaire toekomst. Deze stagedag zorgde voor veel inspiratiemateriaal om mee te nemen naar het Brussels gewest.


 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.