02 mrt 2018

Net Brussel wordt doorgelicht, hetzij iets minder ambitieus

De komende maanden zal het Rekenhof de Brusselse afvaldienst Net Brussel doorlichten. Al zal die audit wel een afgeslankte versie zijn van wat het parlement eind 2017 nog had gevraagd. Onder meer de verbranding van gesorteerd afval blijft buiten schot. De doorlichting bij Net Brussel kwam n.a.v. een reeks schandalen bij de afvaldienst, waaronder het verbranden van gesorteerd afval en misbruik van tankkaarten. Groen en Ecolo eisten dan ook een audit door het Rekenhof.Afgeslankte doorlichting

Het Rekenhof heeft ondertussen laten weten die doorlichting uit te zullen voeren, weliswaar in een ietwat afgeslankte vorm. Enkele zaken die het parlement eerst onderzocht wou zien, zal het Rekenhof niet meenemen in haar analyses.

Het gaat onder meer om het in kaart brengen van afvalstromen. Het Rekenhof zou daarvoor niet de nodige expertise in huis hebben. Het schandaal rond de verbranding van gesorteerd afval blijft dus buiten schot. "Het misbruik van tankkaarten is al doorgelicht. We zullen de controle hiervan evenwel opvolgen, " zegt het Rekenhof.

Het Rekenhof beperkt zich tot het doorlichten van de openbare aanbestedingen voor informaticabeheer van Net Brussel.

Even wachten

"Ik vind het in ieder geval een positieve zaak dat het Rekenhof deze kwesties in kaart zal brengen," reageert Annemie Maes. "Maar hierbij mag het niet stoppen. Zaken die het Rekenhof niet kan onderzoeken, moeten door de regering zelf uitgediept worden."

Op de resultaten van de analyse van het Rekenhof blijft het evenwel nog wat wachten. "Ik vrees dat die er pas in 2019 zullen zijn," zegt Annemie.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.