12 jan 2016

Meerderheid voedt liever de verbrandingsoven dan arme Brusselaars

Behandel voedseloverschotten als een grondstof, niet als afval. Dat is het principe van de ordonnantie die Arnaud Pinxteren (Ecolo) en Annemie Maes (Groen) hebben ingediend. "Het gewest kan het handvol bestaande initiatieven ondersteunen en uitbreiden over het hele gewest en er meteen een wettelijke basis aan geven", zegt Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen. "Een initiatief als Collectmet dat onverkochte voedingswaren verdeelt onder arme Brusselse gezinnen, verdient een veralgemening over het hele Gewest." Wat houdt het groene voorstel concreet in? In plaats van een passieve rol te spelen in de problematiek over voedseloverschotten, kan het gewest een faciliterende actor zijn door bijvoorbeeld een digitaal platform te creëren waar voedselproducenten, zoals horeca of markten, makkelijk in contact kunnen komen met organisaties en projecten die met voedseloverschotten werken. "De verspilling moet ophouden. In de bestaande wetgeving over recyclage en hergebruik wordt voeding zelfs niet vermeld. Het is absurd dat vandaag nog steeds voeding wordt weggegooid of verbrand. Een verloren potentieel", zegt Arnaud Pinxteren, Brussels parlementslid voor Ecolo.

"Het gewest kan faciliterend én logistiek tussen komen en bovendien vorming organiseren om bedrijven en particulieren te leren omgaan met voedseloverschotten. Vandaar deze oproep aan de regering: geef de bestaande projecten vleugels door hen te ondersteunen. Laten we het veralgemenen over heel Brussel", aldus Maes.

Hoewel de ordonnantie in 2014 mee werd getekend door partijen van de meerderheid, stemde de volledige meerderheid nu tegen het voorstel. Groen en Ecolo reageren teleurgesteld dat de meerderheid een maatregel wegstemt die hen twee jaar geleden nog pertinent leek om voedselverspilling aan te pakken. "De meerderheid bewijst hiermee dat ze liever de verbrandingsoven wil voeden dan de minder bedeelde Brusselaars," aldus de groenen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.