31 mrt 2015

Klimaatakkoord blijft uit

Vandaag moet België volgens de internationale afspraken bekend maken welke bijdrage we willen leveren om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. Door aanhoudend gekibbel tussen de verschillende overheden blijft dit uit. Zoals we op de klimaattop in 2014 de prijs ' ' kregen omdat we door interne strubbelingen nog altijd geen bijdrage aan het Groen Klimaatfonds hadden bekend gemaakt, zo blijven we ook nu weer achter bij de rest van de wereld.Fossiel

van de dag

Maar Brussel moet niet wachten op een akkoord om nu al ambitieuze maatregelen te nemen. Gisteren verscheen een rapport van het New Climate Institute over alle positieve neveneffecten die een ambitieus klimaatbeleid oplevert: betere luchtkwaliteit, energieonafhankelijkheid, toegang tot energie, groene jobs en meer biodiversiteit. Helaas blijft Brussel ook op dit vlak achter: Brussel-Stad kan ongestoord 4 nieuwe ondergrondse parkings plannen, zonder verzet van het gewest dat nochtans beweert de autodruk met 20% te willen verminderen. Het gewest zelf geeft dan weer het verzet tegen de ringverbreding op in ruil voor een nieuw voetbalstadion en een shoppingcentrum en de drempelwaarden om het verkeer echt aan te pakken bij pollutiepieken blijven ver boven de aanbevolen waarden van Europa en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Naomi Klein zei het al: "This changes everything." Keer climate change om in system change. Er is geen tijd te verliezen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.