24 apr 2013

Guerrilla Gardening Actie: Groen trekt ten strijde voor de leefbaarheid van de stad

In het Brussels Gewest is er redelijk wat groen. Helaas zijn deze groene ruimten geografisch zeer ongelijk verdeeld. Wie in het centrum of de kwetsbare wijken daar rond woont, heeft weinig groen in de buurt. Bovendien is de publieke ruimte vaak veel minder aangenaam dan zou kunnen.  Groen vraagt, door een Guerrilla Gardeningactie, de aandacht voor dit probleem. Guerrilla Gardening is het aanleggen van een tuintje of het planten van bloemen of ander groen op een plek die wel wat opfleuring kan gebruiken. Bijvoorbeeld  op een stuk land dat al lang braak ligt, op plaatsen waar men voor het gemak enkel gras plant, of in een bloembak die leeg is. Iedereen kan een Guerrilla Gardener worden. Het is simpelweg een kwestie van de schop oppakken en je eerste plant neerzetten. Het doel is de strijd aan te gaan tegen de verloedering van de publieke ruimte. Dinsdagavond trok de groep van Groen Sint-Gillis, samen met de Brusselse fractie en een guerrilla-leger van tuiniers, naar het Marie Jansonplein  om de boel op te vrolijken. 

Klaas Lagrou, voorzitter van Groen Sint-Gillis: "Met deze actie willen we het belang van groen in de stad benadrukken. Sint-Gillis is een heel dichtbevolkt gemeente met veel jonge gezinnen die geen tuin of een terras hebben. Er is heel wat potentieel, maar veel parkjes liggen er vuil en verloederd bij. De gemeente zou hier meer aandacht voor moeten hebben."

Annemie Maes, fractieleider van Groen in het Brussels Parlement sluit zich aan:  "In Brussel zie je veel te weinig planten en bloemen op straat.  Er is weinig ruimte, maar wij roepen op om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken, en zo het leven in de stad wat aangenamer te maken. Bovendien staat het gebrek aan groen in de stad in de top 3 van redenen voor de stadsvlucht van de middenklasse in Brussel. Reden te meer om hier verandering in te brengen."

Groen wil bij deze ook andere actiegroepen en buurtbewoners inspireren en stimuleren tot het tuinieren in de publieke ruimte. Iedere ruimte in ons gewest verdient namelijk een groene tint!

Foto's van de actie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151410130752379.1073741825.261273802378&type=1

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.