27 aug 2015

Groen zamelt zelf drankverpakking in om statiegeld aan te kaarten

Groen zamelt zelf drankverpakking in om statiegeld aan te kaarten Op maandag 25 augustus zamelden een paar vrijwilligers van Groen samen met Groen parlementslid Annemie Maes op slechts een kwartier tijd een volle vuilzak (100 liter) aan rondzwervende aluminiumblikjes en plastic flessen in het centrum van Brussel. Als er op dit zwerfvuil statiegeld zou geheven zijn zoals Groen voorstelt, komt dit neer op €50. "Met dat geld kan je een heleboel andere dingen kopen of doen", merkte een van de vrijwilligers op. Maes, Brussels parlementslid voor Groen diende al in 2010, samen met een aantal parlementsleden van andere partijen een resolutie in waarin werd gevraagd om de haalbaarheid van statiegeld in het Brussels Gewest te onderzoeken en een proefproject te starten. Tot op heden is daar echter geen werk van gemaakt. Minister Frémault heeft in de commissie leefmilieu ook al aangegeven dat ze niet van plan is om zo'n studie te bestellen, omdat ze de resultaten van de studies van Vlaanderen en Wallonië wil afwachten.

Uit die Vlaamse studie blijkt dat het invoeren van statiegeld zwerfvuil met 30% zou verminderen en dat het vrijwel gratis kan worden ingevoerd. De Vlaamse bevoegde minister, Joke Schauvliege, heeft dan ook meermaals aangegeven dat ze er werk van wilt maken. Ook de Gentse en Antwerpse schepenen voor Netheid, toonden zich recent nog groot voorstander voor het snel invoeren van statiegeld op blikjes.

Voor Groen is het dan ook onbegrijpelijk dat Brussel niet actiever optreedt. Maes: "De minister lijkt zich steeds te willen verschuilen achter de beperkte schaal van Brussel. Eerst moesten we de Vlaamse studie afwachten en nu die positief is, wil ze het plots naar het Europees niveau tillen. We moeten toch niet wachten tot Roemenië statiegeld invoert alvorens hier actie te ondernemen? Estland, Letland, Litouwen, Denemarken en Nederland zijn niet zo veel groter dan België, dus als het daar kan, moet het hier ook lukken." Met de opruimactie van gisteren werd ook aangetoond dat rondslingerend  drankverpakking ook duidelijk deel uitmaakt van de netheidsproblemen waarmee Brussel te kampen heeft

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.