26 jan 2016

Groen: VGC moet Rogierzaal overnemen van Sint-Joost

Groen: VGC moet Rogierzaal overnemen van Sint-Joost De gemeente Sint-Joost wil de gemeentelijke feestzaal onder het Rogierplein verkopen. Groen ziet hier een mooie kans voor de lang beloofde fuifzaal voor de Brusselse jeugd. Frederic Roekens, gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen in Sint-Joost: "Omdat de Rogierzaal geen buurtbewoners heeft en goed verbonden is met openbaar vervoer lijkt de zaal ideaal als feestzaal. We zijn bang dat een eventuele nieuwe privé-eigenaar er louter een conferentiezaal van zal maken of tarieven zal hanteren die niet betaalbaar zijn voor de doorsnee organisator van een fuif of feest." Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen vindt dat de VGC de gemeentelijke feestzaal van Sint-Joost onder het Rogierplein moet overnemen nu de gemeente deze opnieuw in de vitrine zet. "Kansen zoals deze bieden zich niet vaak aan," zegt Maes. "De VGC beloofde reeds in haar bestuursakkoord een fuifzaal voor jongeren in het centrum, maar sindsdien bleef het stil. Dit is een uitgelezen kans om deze belofte te realiseren."

 

Er is al jarenlang een tekort aan betaalbare fuifzalen voor de Brusselse jeugd, een situatie die onlangs nog verergerde toen een andere zaal aan het Rogierplein sloot eind 2014. "De Piramidezaal zou het verlies van de Rogierzaal kunnen compenseren," aldus Maes. "Het is hierbij wel belangrijk dat het een fuifzaal van en voor de Brusselse jeugd blijft, met een betaalbare huurprijs en ruimte voor creativiteit en experiment. Er is namelijk vooral nood aan een betaalbare fuifzaal waar jongeren nieuwe dingen kunnen proberen. Beproefde en grote concepten vinden makkelijker een plek."

Maes roept collegelid pascal Smet (sp.a) daarnaast ook op om werk te maken van een transparant participatietraject vanaf het begin. Dat er nog aanpassingswerken nodig zijn aan de zaal ziet ze als een kans om een uitgebreid participatietraject op te zetten met de jongeren om hen van in het begin te betrekken: "Doordat er nog aanpassingen moeten gebeuren aan de zaal, kunnen jongeren vanaf het begin mee nadenken over de vormgeving en inrichting van de zaal. Doordat de werken ook nog enige tijd in beslag zullen nemen, is er ook nog voldoende tijd om samen met hen na te denken over de functie van de zaal en hoe deze beheerd zal worden, maar daar moet dan wel nu mee begonnen worden."

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.