27 nov 2013

Groen steunt de Arctic 30

Met de ijsbreker Arctic Sunrise koersten in september 28 Greenpeace-actievoerders en twee journalisten richting de Arctische Pechorazee. Hun doel: het kwetsbare Noordpoolgebied beschermen tegen de boorplannen van het Russische Gazprom. Toen twee Greenpeace-klimmers op 18 september een spandoek wilden ophangen aan een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied, was één verzoek van dit Russische oliebedrijf genoeg om de veiligheidsdiensten in te schakelen. Niet veel later belandden de actievoerders voor dit vreedzame protest in een Russische gevangenis. Op zaterdag 16 november voerde Greenpeace op het Brusselse Muntplein actie tegen de gevangenneming van de Arctic 30. Tijdens de actie konden mensen de Greenpeace petitie ondertekenen om de eis om vrijlating kracht bij te zetten.  Voorbijgangers konden ook aan den lijven ondervinden wat het is om opgesloten te worden.  Wereldwijd hebben al meer dan 2 miljoen mensen gepleit voor de onmiddellijke vrijlating van de Arctic 30.    Annemie Maes: "Het is ongelofelijk dat de activisten zonder enige vorm van proces gevangen werden gezet omdat ze de belangen van onze planeet willen verdedigen.  Als Groenen pleiten wij ervoor dat de plannen voor samenwerking tussen Gazprom en Shell om olie te winnen in het Noordpoolgebied worden stopgezet.  Ondanks alle negatieve gevolgen van de klimaatverandering, de verwoesting van de Filipijnen door de supertyfoon Haiyan ligt nog vers in het geheugen, hebben we onze les blijkbaar nog niet geleerd."

Intussen is Rusland gezwicht voor de internationale druk en hebben meer dan 20 actievoerders de Russische gevangenis op borgtocht verlaten. Allemaal opgelucht, blij, geëmotioneerd, maar ook bezorgd: het voorarrest van de Australiër Colin Russel werd als enige met drie maanden verlengd. De precieze voorwaarden voor de vrijlating zijn nog niet bekend. Ook is er niets veranderd aan de torenhoge gevangenisstraf die hen nog mogelijk boven het hoofd hangt.

Positief is wel dat het Internationaal Zeerechttribunaal op vrijdag 22 november heeft bepaald dat zowel het Greenpeace-schip Arctic Sunrise als de Arctic 30 onmiddelijk vrijgelaten moeten worden. Voor de arbitragezaak tussen Nederland en Rusland over het illegaal enteren van de Arctic Sunrise is het onnodig om zowel het schip als de bemanning vast te houden. Zodra Nederland een bankgarantie van 3,6 miljoen euro heeft gegeven aan Rusland, zijn ze vrij om te gaan, volgens het Zeerechttribunaal. Rusland liet echter direct weten het gezag van het tribunaal niet te erkennen.

 

 

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.