17 jan 2019

Groen eist duidelijkheid over Brusselse klimaatambities

Groen en Ecolo eisen duidelijkheid van de Brusselse regering over haar ambitie rond klimaat en het Nationale Energie- en Klimaatplan 2030 (NKEP). Dat zei Brussels Parlementslid Annemie Maes (Groen) in de Commissie Leefmilieu naar aanleiding van een in urgentie ingediende resolutie van Groen en Ecolo voor een ambitieus Belgisch klimaatbeleid.

Na het alarmerend rapport van het IPCC en de klimaatmars waarop meer dan 75.000 mensen aanwezig waren is een duidelijke positionering van de Brusselse regering ontzettend belangrijk.

Maes: “Na de teleurstellende houding van België tijdens de klimaattop in Katowice is er een duidelijk signaal nodig vanuit de gewesten om toe te treden tot de coalitie van klimaatambitieuze landen.”

De groenen zijn blij met de bevestiging van de regeringsbeslissing om de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen tegen 2030. Ze geven daarom minister Fremault voorlopig het voordeel van de twijfel en trekken de resolutie voorwaardelijk in.

De minister heeft wel niet op alle vragen een antwoord gegeven. “Wij willen duidelijkheid in de eerstvolgende Commissie Leefmilieu rond de Brusselse positie inzake het NKEP en de houding van Brussel inzake de Belgische tegenstem rond Europese energie-efficiëntieregels”, zegt Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Ook vanuit de meerderheid klonk de vraag om meer duidelijkheid. "Wij eisen evenzeer een regelmatige terugkoppeling in de Commissie van de taskforce die de concrete klimaatplannen zal opvolgen", vervolgt Annemie Maes. 

Als Groen en Ecolo in januari constateren dat de minister onvoldoende maatregelen of duidelijkheid hierover kan presenteren, zullen de groenen alsnog een wetgevend initiatief nemen om van de regering te eisen dat ze de daad bij het woord voegt.

> Lees het volledig voorstel van resolutie tot herpositionering van België in het klimaatdebat

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.