09 dec 2010

Groen! blij dat ook de omgeving van het Rogierplein wordt heraangelegd, niet enkel het plein zelf

Dat het Rogierplein zou worden heraangelegd stond al langer vast. Groen! is vooral blij dat minister Grouwels gisteren heeft aangekondigd in één tijd werk te zullen maken van de heraanleg van de 'strip' tussen de Koning Albert-2-laan en de Ginestestraat. Dit stuk kleine ring wordt heraangelegd met busbanen, fietspad en groene wandelstrook. Frédéric Roekens, gemeenteraadslid voor Groen! in Sint-Joost, en Annemie Maes, Brussels Parlementslid voor Groen! bevestigen dat dit onmisbare deel van het project niet achterwege kon blijven. In het begin van deze legislatuur zijn er noodgedwongen aanzienlijke besparingen aangekondigd. Omwille van de begrotingsproblemen, moesten enkele grote infrastructuurwerken willen nillens aangepast, uitgesteld of zelfs afgevoerd worden. Zo werd er begin september 2009 ook gevreesd voor de toekomst van het Rogierplein en omgeving, waarvan de heraanleg al bijna vijf jaar op het programma staat. Begin 2010 kondigde bevoegd minister Grouwels echter aan dat het project voor het Rogierplein zelf toch zouden worden uitgevoerd, wel in licht gewijzigde versie met goedkopere materialen, en een minder 'fancy' afwerking. Frédéric Roekens: "Al bij al bleven de plannen redelijk vaag. Vooral de heraanleg van de strip tussen de Koning Albert-2-laan en de Ginestestraat bleef onzeker. Minister Grouwels kondigde begin 2010 aan deze heraanleg uit te stellen. Dit is echter een integraal deel van het project van Xaveer De Geyter Architects, en ook mede de reden waarom dit project in 2006 de architectuurwedstrijd voor het Rogierplein won. Er zouden busbanen komen die ervoor zorgen dat het nieuwe plein niet meer permanent in twee wordt gekliefd door een busfile, zoals nu reeds het geval is."

"Bovendien zou er een fietspad komen, wat erg welkom is op deze zeer onaangename en gevaarlijke plek voor fietsers. De strip, een strook met bomen, banken, fonteinen en groen, is dan weer een zone bij uitstek voor voetgangers." aldus Annemie Maes "Dit zijn zaken die we broodnodig hebben in Brussel, om het zachte weggebruik te stimuleren".

Minister Grouwels heeft gisteren de groenen gerustgesteld. Dit onmisbare deel van het project, 'de strip' blijft namelijk niet achterwege. Groen! is dan ook verheugd dat de regering eindelijk de definitieve plannen heeft bekendgemaakt. Frédéric Roekens interpelleerde zijn gemeentebestuur reeds over deze kwestie. Annemie Maes legde de kwestie woensdagnamiddag 8 december voor in de commissie infrastructuur.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.