15 jun 2012

Eerste stap naar permanent autovrij beursplein?

Het picknickprotest heeft haar eerste overwinning binnen. Groen feliciteert de initiatiefnemers die aangetoond hebben dat wakkere burgers weldegelijk het verschil kunnen maken. Maar een grote stap op het vlak van mobiliteitsbeleid is het autovrij maken van de omgeving van de Beurs op een zondag in de zomer niet. Het was leuk zondag op de Anspachlaan en het wordt steeds beter. De actie werd internationaal opgepikt, er is al sprake van een klein domino-effect: in Luik en Namen worden gelijkaardige acties georganiseerd én nu kondigt burgemeester Thielemans aan dat hij het afsluiten van de laan voor de Beurs wel ziet zitten op zondagmiddag tijdens de grote vakantie. Een dikke pluim op de hoed van de 2000 enthousiaste picknickers. Met spijt in het hart, moeten we toch zorgen voor een b-mol. De beslissing van Thielemans mag dan een leuke stap zijn op het vlak van vrijetijdsbesteding en toerisme, van een gedurfd mobiliteitsbeleid is voorlopig geen sprake. Daarvoor is het autovrij maken van een stukje Anspachlaan op zondagmiddag in de vakantiemaanden een te mager beestje.

We zijn er dan ook van overtuigd dat de picknickprotesters creatieve manieren zullen vinden om de burgemeester aan te sporen om echte structurele maatregelen te nemen. Misschien moeten we volgende keer op een weekdag picknicken of kiezen voor een andere plek? Terkamerenbos of de Zavel bijvoorbeeld.

Ecolo-Groen dient in elk geval op de gemeenteraad een motie in om het college te vragen het Beursplein nog voor oktober 2012 te realiseren. En gezien zo goed als alle politieke partijen hun steun voor de picknick hebben uitgesproken, kan dat geen probleem zijn.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.