04 okt 2016

Drie veggierecepten voor werelddierendag

In België werden er in 2015 voor consumptie. Dat is uiteraard zielig voor die dieren, maar ook voor het milieu is het een jammere zaak. De wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor , net zoveel als alle transport bij elkaar. Een kwart van al ons water gaat naar de vee-industrie en veehouders zijn verantwoordelijk voor

317 miljoen dieren geslacht14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen 80% van de ontbossing in het Amazonegebied. Neem daarbij ook nog eens de overproductie van fosfaat en stikstof die onze rivieren en kustwateren vervuilt en je krijgt geen al te mooi plaatje.

Geen wonder dus dat meer en meer mensen vlees dus al eens laten liggen en kiezen voor iets plantaardigs. De vleesconsumptie kende haar piek in België in 2003 en nam sindsdien al met 20% af. In Brussel zijn er al 16 volledig vegetarische restaurants. Als je alle restaurants meetelt met een uitgebreid vegetarisch aanbod, is het aantal al niet meer te tellen. Zelfs voor een snelle hap zijn er volledig vegetarische snackbars waar je terecht kan (en met mr. Falafel is dat zelfs één van de beste snackbars van heel Brussel). In 2015 gingen er zelfs twee volledig veganistische winkels open, in Schaarbeek en Sint-Gillis, al moest die in Schaarbeek ondertussen helaas terug sluiten.

In het Brussels parlement doe ik mijn best om deze initiatieven een steuntje in de rug te geven. In 2013 keurde het Brussels parlement een resolutie goed die bepaalt dat elke kantine afhankelijk van de overheid dagelijks een aantrekkelijke, duurzame en vegetarische maaltijd moet aanbieden en wekelijks het vegetarische alternatief zelfs extra in de kijker moet zetten. Ondertussen is 1 op 5 maaltijden die in die kantines wordt geserveerd veggie. Ook slaagde ik er al in om foie gras van het menu te schrappen op recepties van het Brussels parlement.

Er zijn dus steeds meer en meer vegetarische en veganistische alternatieven. Toch krijg je als vegetariër of veganist nog vaak de vraag: "Jamaar, wat eet je dan op je boterham?" Omdat we met Groen graag de doeners ondersteunen die elke dag bewijzen dat het anders kan, gaan wij op 4 oktober, werelddierendag, de straat op met zelf gemaakt plantaardig broodbeleg. In de aanbieding: een wortelspread, appel-linzenbeleg en een komkommersalade.

 

(Dank aan EVA voor de receptjes. Voor veganistisch lekkers kan je ook op hun site www.melkmoetniet.be terecht.)

 

1. Wortelspread

Voor de wortelspread heb je volgende ingrediënten nodig (8 personen):

? 4 wortels (in stukken)

? 1 rode paprika (in stukken)

? 1 augurk

? 1 tl mosterd

? 1 - 2 el veganaise

? 10 groene olijven (ontpit)

? 10 - 25 selderijblaadjes

? 1 - 2 tl kappertjes

? 1 - 2 snuifje kruidenzout

? 1 - 2 snuifje witte peper

 

Als je alles verzameld hebt, kan je beginnen met de bereiding:

?Kook de wortel en paprika in een beetje water tot ze zacht zijn; laat afkoelen.

? Doe groenten, augurk, mosterd, veganaise, olijven en selderijblaadjes in een hoge kom, mix met de staafmixer.

? Voeg kappertjes en naar smaak kruidenzout en peper toe.

 

2. Komkommersalade

Voor de komkommersalade (6 personen):

? 1 komkommer (geraspt)

? 1 citroen (uitgeperst)

? 130 g cashewnoten

? 1 - 2 el olijfolie

? zeezout

? peper

? 1 tl oregano

? 1 el verse dille (of 1 tl gedroogde)

? 1 teentje knoflook

1. Doe de geraspte komkommer in een zeef en laat uitlekken. Roer er met een lepel door zodat zo veel mogelijk vocht uit de komkommer is geperst.

2. Doe de helft van de uitgeperste komkommer in een smalle, hoge mengbeker en voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix met een staafmixer tot je een smeuïge massa hebt.

3. Voeg dan de rest van de komkommer toe en meng die erdoor.

 

3. Appel-linzenbeleg

Het appel-linzenbeleg heeft de minste ingrediënten nodig, met een pak linzen, een paar appels, uien, bouillon en zout en peper ben je er al. Voor 8 personen gebruik je de volgende hoeveelheden:

 

? 300 g rode linzen

? 600 g appels

? 2 uien

? groentebouillon

? zout & peper

 

 

1. Schil de appels, snijd ze in stukken en kook ze gaar, samen met 1 à 2 tl water om aanbranden te voorkomen.

2. Kook de linzen gaar in 200 ml groentebouillon tot al de bouillon is opgenomen en de linzen in moes uiteenvallen. Kook de moes zo droog mogelijk uiten roer ondertussen goed om aanbranden te voorkomen.

3. Snipper de uien en bak ze in wat olie glazig. De uien mogen zelfs een beetje karameliseren.

4. Mix de linzen, de gare appels en de ui fijn met een staafmixer. Kruid indien nodig bij met wat zout en peper.

De verse spread kan wat loperig zijn, maar ze stijft op in de koelkast.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.