09 okt 2015

Deradicalisering: coördinatie, data-inzameling en preventie. En wel nu.

Deradicalisering: coördinatie, data-inzameling en preventie. En wel nu.   "Maak werk van coördinatie, data-inzameling en preventie. De bevoegdheden zijn er en de uitdagingen blijven groot. Waar wacht de minister-president nog op?", vraagt Brussels parlementslid Annemie Maes voor Groen zich af. Na lang aandringen van Maes organiseert de Brusselse regering eindelijk een hoorzitting met experten die hun visie op de oorzaken en de aanpak van radicalisme kunnen toelichten. "We moeten aandacht hebben voor de mensen in dit dramatische verhaal. Zorg voor opvang, preventie, informatie zodat mensen weten waar ze aan toe zijn en justitie haar werk kan doen."

 

Dat is nu niet het geval. Momenteel verzamelt het Brussels observatorium voor de statistiek zelfs geen cijfers over radicalisme in het gewest. Nochtans is goede informatie cruciaal om een effectief beleid te kunnen voeren. De minister-president heeft ook geen zicht op het aantal illegale wapens dat in de hoofdstad circuleert. Wil Brussel de discussie op een ordentelijke manier voeren, dan moet Brussel ook beginnen meten. Meten is weten, zeker in een complex maatschappelijk probleem als radicalisering.

 

Het voorzichtige 8-puntenplan van de minister-president bevat pertinente ideeën, maar meer dan een halfjaar later is er nog niet veel vooruitgang geboekt. Het algemeen meldpunt, waar bezorgde ouders ten allen tijde terecht kunnen, is er nog steeds niet. De aanstelling van een gewestelijke coördinator voor de gemeenten laat ook op zich wachten. Er is ook nog steeds geen extern netwerk aan partners en experts, die de gebundelde informatie snel kunnen analyseren. In plaats van werk te maken van een doortastend beleid, wijst de minister-president naar de federale regering, en doet de federale regering hetzelfde maar in omgekeerde richting.

 

"De Brusselaar heeft geen boodschap aan politieke spelletjes over het deradicaliseringsbeleid. Die zorgen er namelijk voor dat er nu geen beleid bestaat. Ook al klinkt de roep naar daadkrachtig en evenwichtig beleid groot bij alle Brusselaars. Niet in het minst bij de direct betrokken partijen, de families van Syriëstrijders en hun omgeving", zegt Maes.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.