29 mei 2017

Brusselse cultuurinstellingen krijgen geen Greentrack

De Brusselse cultuurinstellingen krijgen geen Greentrack-traject, zo blijkt uit antwoord van Pascal Smet (SP.A) op een vraag die parlementslid Annemie Maes (Groen) stelde. Greentrack is een initiatief dat in Gent ontstond waarbij een aantal culturele spelers een charter ondertekenen waarmee ze het engagement aangaan om de sector te verduurzamen. Alle actoren - kunsthuis, publiek, maar ook leveranciers, ... - worden hierbij betrokken. Het initiatief kreeg navolging in tal van andere steden in België, maar dus niet in de hoofdstad.   Brussel, dat een sterke concentratie van culturele instellingen heeft, is niet in staat om een coördinerende rol in een duurzaamheidstraject op te nemen. Voor parlementslid Annemie Maes (Groen) is dat een ontgoocheling.

"Wat in Gent, Leuven, Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Luik lukt, is in Brussel blijkbaar niet mogelijk. Uiteraard heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie niet oneindig veel middelen, maar wie duurzaamheid serieus neemt, kan dat wél op een creatieve en ambitieuze manier in het beleid implementeren. Een eerste stap is bijvoorbeeld door in de toekenning van de subsidies een duurzaamheidscriterium toe te voegen. Dat is de logica zelve, maar tot op vandaag gebeurt dit niet. De VGC kan de motor en coördinator zijn voor ecologische initiatieven die de cultuursector nu al neemt op het vlak van samenaankoop van duurzame energie , de toegankelijkheid van cultuurhuizen met het openbaar vervoer, het gebruik van herbruikbare bekers, aanbod van veggie, afvalvermindering door hergebruik van podiummateriaal enzovoort."

 

MIVB-ticket

 

Klein lichtpuntje in het antwoord van Smet is dat hij van plan is om in overleg met de MIVB de wensen van de cultuursector op tafel te leggen. Zo zou het mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld bij de aankoop van een concertticket meteen een MIVB-ticket te bestellen, al dan niet aan een voordelig tarief. "We juichen dit initiatief uiteraard toe, maar de minister weet even goed als ons dat dit te weinig is. Hij moet ook samenzitten met de NMBS om het o.a. te hebben over de tijdstippen van de laatste treinen. Nu haken sommige cultuurliefhebbers af om met de trein naar Brussel te komen omwille van de al te vroegtijdige laatste treinen en dat is zonde," besluit Maes.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.