16 feb 2015

Altijd opendeurdagen?

Vrijdag 13 februari was het dikke truiendag op alle scholen in Brussel. De verwarming wordt wat lager gezet om zo de energiefactuur wat te laten dalen en het klimaat een handje te helpen. Terwijl onze kinderen een extra trui aantrekken, geven de grote winkels van de Nieuwstraat niet meteen blijk van klimaatbezorgdheid. In winkelstraten in heel Brussel wordt het hele jaar door een opendeurenpolitiek gehanteerd. Hoe diep het kwik ook zakt.   Nochtans betekent meer warme lucht naar buiten niet per se meer klanten naar binnen. Amsterdam liet in 2010 bijvoorbeeld een studie uitvoeren naar de impact van de 'opendeurfilosofie' van winkels. Uit de studie bleek dat gesloten deuren niet minder klanten opleverden en helemaal niet gepaard gingen met omzetverlies. Totaal onbegrijpelijk dat hier in Brussel dus aan wordt vastgehouden. Het gaat zelfs niet om een richtlijn 'van bovenaf'. In Zweedse en Nederlandse vestigingen van dezelfde winkels worden wel de deuren gesloten in de winkel. De Belgische geranten kiezen er zelf voor om deze politiek te handhaven en de Brusselse regering onderneemt geen actie om hier iets aan te doen.

 

Het kan ook anders. De meest evidente oplossing is degene die we allemaal thuis toepassen: gewoon de deur sluiten. Niemand zou er aan denken om met deze temperaturen ramen en deuren heel de dag door wagenwijd open te laten staan, maar dit is exact wat er in de Brusselse winkelstraten gebeurt. Het verlies voor de winkels is aanzienlijk: honderden euro's worden jaarlijks weggeblazen. Het verlies voor het klimaat is al even groot. We weten dat we veel zuiniger met onze fossiele brandstoffen moeten omspringen als we de opwarming van de aarde binnen de perken willen houden, maar die boodschap lijkt nog niet overal aangekomen.

 

Het is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de winkeluitbaters. Ook het beleid kan anders. De Brusselse overheid onderneemt nu erg weinig actie om de opendeurenpolitiek aan te passen. Er wordt wel gesensibiliseerd rond energie, maar richtlijnen uitvaardigen lijkt een stap te ver. Beleid is echter meer dan informeren. Als we het klimaat willen aanpakken, moeten we meer doen dan flyers uitdelen en eens een energie-audit uitvoeren.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.