24 jul 2015

AbInbev en het milieu

(De originele brief van Inbev is onderaan deze pagina te lezen. Tot op heden heeft ABInbev nog niet gereageerd.)   Geachte heer Vandeuren,

Geachte heer Lauwers,

 

Ik ben blij in jullie nieuwsbrief van juni 2015 te lezen dat ons leefmilieu jullie zo nauw aan het hart ligt. Het doet deugd te lezen dat het jullie droom is om het "Beste Bierbedrijf te zijn dat Mensen samenbrengt voor een Betere Wereld". Met zo veel hoofdletters is het duidelijk dat het jullie menens is.

Ik kijk dan ook alvast uit naar jullie steun voor het voorstel om statiegeld in België in te voeren op blikjes. Het is uiteraard mooi dat jullie enthousiaste medewerkers volledig vrijwillig zwerfvuil opruimen langs Belgische waterwegen onder het motto "Water, the most important natural resource for brewing beer," maar het probleem bij de bron aanpakken is natuurlijk nog beter. Uit een recente studie van de Vlaamse overheid bleek dat zwerfafval met 40% zou verminderen als er statiegeld op blikjes en plastic flessen wordt ingevoerd. Het zou u en uw werknemers veel werk besparen.

Het statiegeld bestaat al jaren voor glazen flesjes en daar lijkt niemand een probleem mee te hebben. Iedereen slaagt er perfect in de lege bakken bier terug te brengen naar de winkel, met als gevolg dat er onder het zwerfvuil dat jullie medewerkers dit jaar zullen oprapen een stuk minder glazen flesjes dan aluminium blikjes zullen zitten. Nochtans is het eerder dat aluminium dan het glas dat de kwaliteit van jullie meest belangrijke natuurlijke rijkdom bedreigt.

Zelf vecht ik in het Brussels parlement al jaren voor een beter leefmilieu en het doet mij deugd te zien dat ook jullie dit heel serieus nemen. Al in 2010 keurde het Brussels parlement een resolutie goed om de invoering van statiegeld in het Gewest te bestuderen. Nu Vlaanderen ook stappen wil zetten voor het invoeren van statiegeld en de bevoegde Waalse minister ook een grote voorstander is, lijkt het moment aangebroken om het in heel België in te voeren. Ik reken hierbij op jullie steun als milieubewust bedrijf: als industrie en politiek de handen in elkaar slaan, kunnen we veel verwezenlijken!

 

 

Met vriendelijke groeten,

Annemie Maes

Brussels parlementslid voor Groen

 

 

Originele brief (klik voor grotere versie):

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.