22 jan 2010

30% CO2 vermindering in Brussel!

Naar aanleiding van een interpellatie van CD&V parlementslid Brigitte De Pauw was er vandaag in de plenaire vergadering van het Brussels Parlement een debat over Kopenhagen. Groen! rekent op de regering om het overeengekomen percentage, ingeschreven in het regeerakkoord, van 30% reductie te realiseren! Het Brussels Gewest heeft de ambitie om zijn CO2-uitstoot met 30% te reduceren. CD&V trok vandaag dit cijfer terug in twijfel, en wil maar 20% reductie, met als argument dat Europa slechts voor 10% van de wereldwijde vervuiling verantwoordelijk is en dat dus de positieve impact van die extra 10% die Brussel en Wallonië wensen in te voeren, zeer klein zal zijn. Groen! parlementslid Annemie Maes reageert verbolgen: "

We mogen onze verantwoordelijkheid onder geen beding minimaliseren of ontlopen. De gevolgen van de opwarming van de aarde liggen in het Zuiden, de verantwoordelijkheid bij ons. En om nog grotere schade te voorkomen, moeten we nú handelen!Er is geen tijd voor navelstaarderij."

Volgens een studie van het Global Humanitarian Forum, met als voorzitter Kofi Annan, voormalig secretaris generaal van de VN, sterven er nu reeds jaarlijks 300.000 mensen als gevolg van de klimaatopwarming, Om erger te voorkomen moeten we volgens het IPCC (international panel on climate change) minstens 30% reduceren in uitstoot tegen 2020, 80% tegen 2050.

Bovendien: Regio's en bedrijven die resoluut kiezen, en als eerste kiezen, voor de noodzakelijke duurzame oplossingen, zullen ook als eersten van de positieve gevolgen hiervan genieten in termen energie-onafhankelijkheid, tewerkstelling, commerciële of toeristische aantrekkingskracht of van levenskwaliteit. Annemie Maes: "Er zijn studies genoeg die bewijzen dat klimaatvriendelijke bedrijven niet alleen zorgen voor minder CO2uitstoot, ze zorgen ook voor een boost en diversifiëring van de economie. Overheden die kiezen voor het klimaat, worden leiders in de economie. De anderen zullen achterop hinken!"

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.